Kleuters inspireren om actiever te zijn

Jongeren Op Gezond Gewicht en Disney Benelux slaan de handen ineen om kinderen te stimuleren meer te bewegen door middel van de Woogie Boogie. Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia het prinsesje en andere favoriete Disney karakters inspireren kinderen tussen 4 en 7 jaar oud om uit hun stoel te komen en samen te bewegen met behulp van een serie filmpjes op Disney Channel. Mickey Mouse zal bijvoorbeeld kinderen aansporen om eerst de handen in de lucht te doen, dan de heupen heen en weer te zwaaien en tot slot als een trom op de benen te slaan.

Bewegingsoefeningen

Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters nog veel te vaak en te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. De statistieken van het RIVM over zitgedrag1 dat vorig jaar werd gepubliceerd bewijzen dat: kinderen in Nederland brengen 6 tot 8 uur per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 65% van de tijd dat ze daadwerkelijk wakker zijn.

De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig uitgekozen. Niet alleen moedigen ze kinderen aan om op te staan en te bewegen, maar ze helpen ook de motoriek van kleuters te ontwikkelen. Door herhaling van de Woogie Boogie -oefeneningen hopen we dat de kinderen de bewegingen eigen maken en ze vaak gebruiken.

De Woogie Boogie -filmpjes duren ongeveer 1 minuut en zullen dagelijks uitgezonden worden tijdens het Disney Junior blok op het TV-kanaal Disney Channel. Ze zijn ook beschikbaar op YouTube. Voor het gebruik in de klas hoort bij elk filmpje een technische kaart waarop de bewegingen stap voor stap worden uitgelegd. Een handig hulpmiddel voor de kleuterleid(st)er om op een leuke manier kleuters aan te sporen om op te staan en te gaan bewegen in de klas.
1 Bron: Leefstijlmonitor, RIVM i.s.m. VeiligheidNL en CBS, 2015

Ook in de klas

Elke kleuterleid(st)er kan zijn of haar klas registreren via de Woogie Boogie -website. Want enkel daar kan de enige echte Woogie Boogie -klassenposter met stickers worden aangevraagd. Deze wordt via de post verstuurd en kan worden opgehangen in de klas. Het enige wat je hoeft te doen is elke dag na het beweegmoment het bolletje van de juiste dag in te kleuren. Wanneer alle bolletjes van maandag tot vrijdag zijn ingekleurd, verdient de hele klas een nieuwe sticker.

De leerkrachten kunnen alle filmpjes en kaarten met informatie over de bewegingen downloaden op deze website.